MESTO PRIEVIDZA UPOZORŇUJE

22.01.2013 Prievidza

Mesto Prievidza upozorňuje právnické a fyzické osoby, u ktorých nastala zmena vo vlastníctve nehnuteľného majetku, že v lehote do 31.1.2013 sú povinné podať mestu
a) priznanie k dani z nehnuteľnosti pri prvom vzniku daňovej povinnosti k 1.1.2013 ( nadobudnutie vlastníctva nehnuteľného majetku, u pozemkov aj dlhodobý prenájom 5 a viac rokov, pokiaľ je nájomca zapísaný v katastri )
b) čiastkové priznanie k dani z nehnuteľnosti, v ktorom sa uvedú len zmeny oproti poslednému podanému priznaniu ( nadobudnutie vlastníctva ďalších nehnuteľnosti, zmena využívania nehnuteľnosti, využívanie bytu alebo jeho časti na iný účel ako bývanie, na zánik vlastníctva, uplatnenie nároku na oslobodenie )
Tlačivá pre podanie priznania sú dostupné na MsÚ – oddelení daní a poplatkov ( kanc. č. 208, 209, 2011 ).

Zároveň mesto upozorňuje vlastníkov psov na povinnosť prihlásiť psa do evidencie mesta a u psa staršieho ako 6 mesiacov podať priznanie k dani za psa (týka sa doteraz nezaevidovaných psov). Vlastník zaevidovaného psa si môže uplatniť nárok na odpustenie dane alebo zníženie dane v lehote do 31.1.2013. Mesto daň odpustí osobe staršej ako 65 rokov ( veková hranica sa počíta k 1.1. 2013), pokiaľ žije sama v domácnosti). Mesto zníži daň o 50 % osobe s ťažkým zdravotným postihnutím a o 25 % osobe, ktorá je vlastníkom psa pochádzajúceho z Útulku zvierat v Prievidzi.
 
Mgr. Michal Ďureje
hovorca mesta
 

Vyberte región